Pravni skener je učestvovao u projektu „I mi možemo isto“

Projekat „I mi možemo isto“ realizuju udruženje Dobri ljudi i Psihijatrijska služba u Valjevu. Cilj projekta je sveobuhvatna pomoć u tretmanu i održivom razvoju zavisnika koji se leče na Psihijatrijskoj službi u Valjevu. Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkomanije i kriminala je podržala sprovođenje projekta.

Pravni skener je učestvovao u aktivnostima koje su se odnosile na pružanje pravne pomoći osobama koje se leče od bolesti zavisnosti.

Tokom pružanja pravnih saveta pokazalo se da postoji potreba za pravnom zaštitom u svim oblastima prava, od zdravstvene zaštite do imovinskopravnih odnosa.
Rezultat projekta pokazuje da osobe koje boluju od bolesti zavisnosti veoma često ne mogu da ostvare svoja prava. Ovakvo stanje u praksi je odraz zloupotrebe ovih osoba jer ih nadležni organi ne informišu o pravnim lekovima.

Najčešće, problemi se javljaju u statusnim stvarima kao što je oduzimanje poslovne sposobnosti. Ipak, veliki broj slučajeva odnosi se na imovinska prava, krivične postupke; zatim na pitanja iz oblasti porodičnog prava, zdravstvene i socijalne zaštite.