Slučaj glavne sestre Ljubice Bralović ili 3 u 1

Prethodnih dana, u srpskim medijima, odjeknula je vest iz Gornjeg Milanovca, o razrešenju Ljubice Bralović sa mesta glavne sestre u Domu zdravlja Pranjani. Naime, direktor pomenutog Doma zdravlja Dobrosav Lazarević (iz Demokratske stranke – ako je to uopste bitno), doneo je rešenje kojim je razrešio funkcije glavnu sestru Bralović (iz Socijalističke partije Srbije – opet, ako je to uopšte bitno) i na njeno mesto postavio drugu osobu čije ime, uz sav trud autora, nije bilo moguće saznati, ali javnost nije ostala uskraćena za činjenicu da je ona iz Socijalističke partije Srbije (izgleda da je ipak bitno?). Drama je trajala celih 5 dana, počev od dana podnošenja Zahteva za poništaj rešenja o razrešenju, pa do upostavljanja pređašnjeg stanja, tj. vraćanja razrešene Ljubice Bralović na mesto glavne sestre navedenog Doma zdravlja.

Na taj način, kako smo mogli da čujemo, sprečene su nesagledive posledice po funkcionisanje Gornjeg Milanovca. SPS je pretio da će uskratiti podršku koaliciji ukoliko ne vrati sestru Bralović na prethodno radno mesto, a ova pretnja potekla je od osnivačice i odbornice u Skupštini opštine Gornji Milanovac – pogodili ste, Ljubice Bralović.

Suočeni sa potencijalnom mogućnošću gubljenja vlasti, koalicioni partneri su shvatili da je vrag odneo šalu i rano jutros (25. novembar 2011 godine), vratili medicinsku sestru, osnivačicu i odbornicu SPS ( 3 u 1 ) na svoj stari posao. Strasti su se smirile, spokoj se vratio u redove koalicionih partnera, Ljubica – 3u1 – Bralović povratila je svoj stari posao, a Gornji Milanovac ne mora da strahuje od prevremenih izbora…i živeli su srećno do kraja života.

Šta smo iz navedenog zaključili? Npr. da je bitno da si član/ica odgovarajuće stranke u pravom trenutku, da ti ni nadređeni ne mogu ništa ukoliko imaš jaku političku podršku, da nije bitno da li znaš da radiš svoj posao ako imaš nekog da ti „čuva leđa“, da nije problem u samo 600 dinara koliko iznosi razlika u plati koju prima glavna sestra u odnosu na običnu sestru, već u drevnoj srpskoj disciplini „čiji je duži“…i možemo ovako u nedogled.

No, autoru ovih redova se javilo pitanje na koje se, izgleda, niko nije potrudio da da odgovor:
– A šta je s pacijentima i da li je njih neko pitao treba li sestra Bralović i dalje da obavlja posao glavne sestre?
Izgleda da to i nije tako bitno!

Autor Mihailo Pavlović