Slavko Ćuruvija Fondacija

28.03.2014. – Pravni skener je prisustvovao predstavljanju Slavko Ćuruvija Fondacije (Fondacija), održanom u Mikser Hausu. Početak predstavljenja Fondacije je bio zakazan, simbolično, za 11:59. Sama ideja za osnivanje potekla je od kćerke i sina Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta.

Curuvija

Slavko Ćuruvija je bio cenjeni novinar i urednik prvog nezavisnog dnevnog lista „Dnevni telegraf“, a kasnije i magazina „Evropljanin“. Tokom svog života, zalagao se za demokratizaciju medija i nezavisno izveštavanje o političkim i dnevnim pitanjima u Srbiji. Okosnica njegovog rada devedesetih bila je podržavanje studentskih protesta, kritika režima Slobodana Miloševića i objektivno izveštavanje o ratu u Jugoslaviji. Zbog otvorenog neslaganja sa politikom Miloševića „Dnevni telegraf“ je zabranjen donošenjem posebnog medijskog zakona koji se retroaktivno primenio na „Dnevni telegraf“. Aprila 1998. godine Slako Ćuruvija je ubijen ispred svog doma u centru Beograda. Zbog svoje borbe za slobodu govora, Ćuruvija je postao simbol nezavisnih medija.

Predstavnicima civilog društva i političke scene koji su se okupili u Mikser Hausu obratili su se Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Fondacije Stiven Hajnc, predsednik „Fonda braće Rokfeler“ Ivan Vejvoda, viši potpredsednik za program „Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država“, kao i Vukosava Crnjanski predsednica Upravnog odbora „Slavko Ćuruvija Fondacije“.

SlavkoCuruvija

Situacija na današnjem medijskom nebu Srbije izgleda drugačije nego u vreme Slavka Ćuruvije. Iako ima dosta medija koji se nazivaju nezavisnim, u suštini to nisu. Mediji bi trebalo da budu demokratska kontrola vlasti. Međutim, bez transparentne vlasničke strukture uloga medija se često svodi na alat političkih i ekonomskih moćnika koji ih koriste u svoje lične svrhe.

Misija Fondacije Slavka Ćuruvije je da pomože nezavisne medije, istraživačko novinarstvo, razvoj lokalnih medija i da stipendira mlade novinare. Kroz programe edukacije urednika i novinara, organizovanje treninga i nagrada za mlade novinare, pružanje tehničke pomoći i davanje grantova Fondacija će se truditi da podržava slobodni razvoj nezavisnih i profesionalnih medija. Cilj Fondacije je da građani uz slobodne medije postanu značajan faktor u kreiranju pravednog i otvorenog društva.

Pored predstavljanja Fondacije, proglašene su i uručene prve nagrade konkursa za podršku lokanih medija „O čemu Srbija ćuti“, čime je Fondacija i zvanično počela sa radom. Takođe, otvorena je i izložba naslovnih strana „Dnevnog telegrafa“ pod nazivom „Slako Ćuruvija – minut do 12“.

Smatramo da je osnivanje ovakve Fondacije veoma važno jer jedino država u kojoj su mediji nezavisni i gde se poštuje sloboda govora, može da se nazove demokratskom državom.