Saopštenje u vezi zabrane parade ponosa

Pravni skener najoštrije osuđuje odluku države Srbije da zabrani održavanje Parade ponose u Beogradu.

Smatramo da su na ovaj način direktno povređeni Ustav i zakoni Republike Srbije, ne samo zbog činjenice da je građanima zabranjeno da javnim okupljanjem izraze svoje stavove, već i zbog zanemarivanja obaveze policije da štiti svoje građane, a hapsi nasilnike.

Tvrdnja da bi samo upotrebom sile mogla da se obezbedi Parada ponosa, ne podrazumeva da je treba zabraniti, jer monopol na primenu sile upravo iz takvih razloga i jeste pravnim poretkom dat samo državi, a policiji dozvoljeno da raspolaže sredstvima prinude. U protivnom, treba doneti odluku da se policajcima oružje oduzme, ako već postoji odbojnost ka njegovom korišćenju.

Ubeđeni smo da je jedini razlog zabrane ovog skupa taj što se radi o pravima LGBT populacije, koja se ne smatra dovoljno dostojnim da bi policija izašla na ulice i radila svoj posao, pa makar on podrazumevao i upotrebu sile.

Kao organizacija koja se bavi zaštitom prava pacijenata, svedoci smo položaja LGBT populacije u zdravstvenom sektoru i diskriminacije sa kojom se njeni pripadnici suočavaju.

Upravo iz tog razloga snažno podržavamo održavanje Parade ponosa u Srbiji.