Prava pacijenata na Dan ljudskih prava

Udruženje građana „Pravni skener” obeležilo je 10. decembar – Dan ljudskih prava, postavljanjem štanda u Knez Mihailovoj ulici, kako bi skrenuli pažnju na značaj poštovanja prava u oblasti zdravstvene zaštite. Aktivisti Pravnog skenera su delili liflete i USB, informišući građane o pravima pacijenata, kao i važnosti njihovog poznavanja i zaštite.

Istraživanja pokazuju da su građani nedovoljno upoznati o načinima i mehanizmima za zaštitu prava pacijenata, a nadležne institucije ne pružaju adekvatnu zaštitu. Situaciju pogoršava činjenica da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema poseban Zakon o pravima pacijenata, a pozitivni propisi koji regulišu oblast zdravstvene zaštite u praksi se slabo primenjuju.

U cilju unapređenja zaštite prava pacijenata, organizovano je i potpisivanje peticije za što brže donošenje Zakona o pravima pacijenata i njegovu punu implementaciju, čime su građani pokazali svoju aktivnu ulogu i interesovanje za normativno uređenje oblasti prava pacijenata i efikasnu primenu zakonskih normi.