Porodica dobila spor protiv RFZO-a

Novi Sad — Novosadska porodica Mirosavljević dobila je spor protiv RFZO-a, koji je odbio da odobri plaćanje za utvrđivanje dijagnoze u inostranstvu njihovoj ćerki.

Ovo je prvi slučaj u Srbiji da je država optužena da je protivzakonito oduzela detetu pravo na lečenje i dijagnozu. U Fondu zdravstvenog osiguranja nisu hteli da komentarišu slučaj, samo su kratko odgovorili da će ispitati ceo predmet.

Bojana Mirosavljević, majka bolesne sedmogodišnje devojčice, tužila je Republički fond za zdravstveno osiguranje jer njenom detetu nisu dozvoli da ide u inostranstvo i dobije dijagnozu. Nakon dve godine pokušavanja, familija je o svom trošku otišla u London, gde je ustanovljeno da dete boluje od izuzetno teške i retke Batenove bolesti.

“Mi smo dve godine pokušavali da utvrdimo šta je našoj ćerki, od 2007. do 2009. godine. Išli smo u Dečju bolnicu i u Novom Sadu i u Beogradu i nisu čak ni svi lekari hteli da nam daju uput za inostranstvo, kako bi dete dobilo dijagnozu. Kada smo dobili uput s naznakom hitno, Fond nas je odbio. Tako smo izgubili dve godine, a za to vreme moje dete je propadalo”, kaže Bojana Mirosavljević.

U presudi koju je u sredu doneo Prvi osnovni sud u Beogradu, Fond je kriv zato što je odbio da zbog dobijanja dijagnoze uputi dete u inostranstvo, a „dijagnoza spada u lečenje i protivzakonito je detetu oduzeto pravo na lečenje“.

“Ovo je presedan i prvi slučaj u Srbiji da je država optužena da je protivzakonito oduzela detetu pravo na lečenje i dijagnozu. Oni su dužni da nama nadoknade materijalne trokove koji iznose 5.000 funti. Međutim, poenta nije u novcu, nego u tome što deca propadaju jer kod nas ne mogu da dobiju dijagnozu za neke retke bolesti. Bez dijagnoze oni ne mogu da dobiju lek, čak ni ako lek postoji u inostranstvu jer bez dijagnoze ne mogu nikoga da leče”, objašnjava Bojana Mirosavljević.

Dok su dve godine Mirosavljevići čekali da dobiju šansu za odlazak na dijagnostiku u inostranstvo, njihovoj ćerki bilo sve gore. Prvi simptomi su se pojavili kada je imala tri, a dijagnozu je dobila sa pet godina. Sada ima sedam godina i ne vidi, ne može da hoda, da se hrani, ne priča.

“Deca umiru kod kuće jer nemaju dijagnozu, a za njih možda u inostranstvu postoji lek do kojeg ne mogu da dođu bez dijagnoze. Ne želimo da se to desi više bilo kojem detetu i nadamo se da nikada više roditelji neće izgubiti dve godine kako bi otkrili od čega im je dete bolesno”, kaže ova majka.

Preuzeto sa B92