Opšti seminar na Pravnom fakultetu: Prava pacijenata

Pravni fakultet – 21.12. 2011. Govornici: dr. Paja Momčilov (skupštinski odbor za zdravlje i porodicu), dr. Milovan Mitrović (profesor na Pravnom fakultetu) i Zorica Marković (udruženje Zdravoskop)

Politika protiv prava pacijenata

Kada se u istoj prostoriji sretnu Politika i prava pacijenata neminovno je da će da pobedi onaj koji je uvek “važniji”. Umesto govora o pojmu prava pacijenata, domaćim propisima, međunarodnim standardima i dokumentima pričalo se samo o Njoj i Njenoj ulozi, bitnosti i važnosti.

Recimo da je seminar trajao tri sata i da se o pravima pacijenata diskutovalo 20 minuta. Politika je sebi dala za pravo ekskluzivitet u promovisanju i obezbedila preimućstvo od dva sata i 40 minuta. Koliko god da je neko dobar govornik i da poseduje bogato iskustvo male su šanse da može da nadjača nadrealnu startnu prednost.

Izlaganja predstavnika naše organizacije, koji su izneli iskustva u zaštiti prava pacijenata, nisu uzeta u obzir. Niko nas ništa nije pitao, niti komentarisao činjenice koje smo izneli iz prakse. Tu smo se mudro ućutali i shvatili da smo pogrešili jer nismo dobro razumeli temu seminara. Takođe, zaključili smo da će proći još dosta sati i minuta kada će o pravima pacijenata moći da se razgovara ravnopravno kao o politici.

Na pravnom fakultetu u Beogradu 21. decembra 2011. godine održana je tribina na temu “Prava pacijenata”. Prema najavi trebalo je da se govori o kao i o. Međutim, rasprava je dobila sasvim drugačiji tok.