Javna rasprava Zakona o pravima pacijenata u Nišu

U niškom Kliničkom centru danas je održana druga u nizu javnih rasprava o nacrtu Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama. Tom prilikom tim Pravnog skenera je izneo nekoliko zaključaka koje su izložile organizacije civilnog društva na okruglom stolu “Kako lečiti boljke sistema”.

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova Niškog okruga. Direktor KBC Zoran Radovanović je rekao da će bržem i efikasnijem donošenju zakona doprineti uključivanje u javnu raspravu lekara, predstavnika udruženja pacijenata i građana. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je istakla da je ovim zakonima predviđeno uređenje dostupnosti javnog zdravlja, posebno za osobe bez zdravstvenog osiguranja kao i da će se uvesti nezavisan institut zaštitnika prava pacijenata.

Detaljnu prezentaciju nacrta Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama predstavile su savetnica Radmila Ivanek i pomoćnica ministarke Slavka Lakićević, nakon čega je usledila konstruktivna diskusija.